onsdag 15 maj 2013

Texan Chilli

Hej vänner.

Framsynt av Mange att tänka ut efterrätten. Den är ju alltid den sista pricken över i:et. Nu emellertid är det dags att presentera själva i:et. Måltiden, meningen, mästerverket. Jag fick 20 minuter egen tid på Kolmården när jag taktiskt dröjde mig kvar för att se en uppgörelse mellan chimpanserna och gorillorna (...som chimpanserna vann efter tagit till stenkastning mot de stora men lite trögare gorillorna). Då lyckades jag fånga dessa intressanta fakta. Mannen som stämde i bäcken och definierade vad som är en Texan Chilli är hette Joseph Francis Tolbert men var mer känd som Frank X Tolbert. Journalist, finsmakare, och chilliälskare. Frank ville gå till botten med hur man skapar den bästa Chillin. Han ordnade en tävling och om det är tävling behövs det tävlingsregler. Reglerna är bland annat följande man får inte blanda in böner, man får inte ha i köttfärs och man får inte basera Chillin på färdigmixade kryddmixar. (För fullständiga regler http://www.abowlofred.com/Tolbert_Rules.htm) Det bästa recept jag hittade var ett fynd på P1s program Meny med den här fina animerade film.

http://illustrius.se/arkiv/661

Vad man kan läsa är att en rättmätig Chilli ska lagas under en lång tidsperiod. 6 timmar om jag är rätt underrättad. Det gäller alltså att vi kommer igång i tid. Hela receptet har ni här.

http://m.sverigesradio.se/artikel/5145918?programId=950

Eller i mer fri beskrivning framställs det i denna blog som även refererar till musikjurnalisten Jan Gradvall.

http://www.hornfeldt.se/chili

På tal om att börja i tid. Hur tar sig stockholmarna ner till Ljungsarp? Kirsten önskar ha vår bil och jag undrar om det är möjligt att åka franskt eller svenskt ner.

Till dess ha det bra vänner!

P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar